Suomen suurimmat yritykset

Suomen suurimmat yritykset

Suomalaisista yrityksistä puhuttaessa tulee usealla luonnollisesti ensimmäisenä mieleen Nokia. Kyseinen matkapuhelinvalmistaja onkin edelleen liikevaihdon perusteella Suomen suurimpien yritysten listan kärjessä. Listalle mahtuu kansainvälisesti menestyneiden yritysten ohella myös pelkästään kotimaassamme toimivia firmoja. Suomen suurimpien yritysten kahdenkymmenen kärki muodostuu etenkin paperi- ja terästeollisuuden alalla toimivista yhtiöistä, kuten Outokumpu sijalla kahdeksan ja Metso sijalla kaksikymmentä.

Vaikka Nokian suurimmat vuodet matkapuhelinten osalta ovat jo takana, liikevaihdollisesti mitattuna yritys on edelleen Suomen suurin. Yrityksen juuret matkapuhelinten valmistajana juontavat vuoteen 1991, jolloin Nokia julkaisi ensimmäisen GSM-puhelimensa. Jo tätä ennen Nokialla oli innovatiivinen asema nousevassa telemaailmassa. 1990-luku olikin Nokialle erinomaista nousukiitoa, joka on osaltaan siivittänyt Suomen kansantaloutta. Yritys oli suuren liikevaihdon lisäksi yksi keskeisistä työllistäjistä, kun puhelimet valmistettiin Suomessa aina 2000-luvun alkupuolelle asti.

2000-luku toi mukanaan suuria muutoksia nopeasti kehittyvässä teknologiamaailmassa. Vaikka uuden vuosituhannen alussa Nokian nousu näytti vahvalta, vuosi 2007 toi yrityksen kannalta kohtalokkaita muutoksia Applen lanseerattua iPhonen sekä Android-käyttöjärjestelmän markkinoille tulon myötä. Vuosien myötä Apple ohitti Nokian suurimpana matkapuhelinvalmistajana ja aikaisemmin markkinoita hallinnut Nokia joutuikin altavastaajan asemaan. Viimeisen naulan Nokian arkkuun sanotaan tulleen vuonna 2014, kun yritys myytin Microsoftille. Myynnin jälkeen lanseeratut uudet Lumia-mallit eivät ikinä päässeet siihen suosioon, mitä niiltä odotettiin.

Vaikka Nokian suosio ei matkapuhelinvalmistajana kestänytkään, on se vuosien saatossa kuulunut brändiarvoltaan kansainväliseen kärkeen. Suuri markkinatutkimuksia tekevä yritys Millward Brown listasi Nokian maailman arvokkaimpien brändien listalle parhaimmillaan sijalle 8, jolloin yritys oli aikanaan maailman arvokkain ei-amerikkalainen brändi. Matkapuhelinten valmistamisen ohella Nokia on nykyisin siirtänyt painoaan muuhun teknologiaan, mikä selittää yrityksen yhä suurta liikevaihtoa.

Kansainvälisesti toimiva Neste

Suomalaisista yrityksistä toiseksi suurinta liikevaihtoa tekee öljynjalostukseen sekä polttoaineiden myyntiin erikoistunut Neste oyj. Nykyisin yritys on maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja. Suomessa Neste toimii sekä Porvoon että Naantalin öljynjalostamoilla. Näiden lisäksi yrityksellä on jalostamot myös Singaporessa ja Hollannissa. Marraskuussa 2010 avattu Singaporen linjasto on maailman suurin uusiutuvaa dieseliä valmistava jalostamo, jossa käytetään pääraaka-aineena palmuöljyä.

Öljyn jalostustoiminnan lisäksi Nesteellä on merkittäviä omistuksia kansainvälisissä öljylaitoksissa muun muassa Bahrainissa. Yritys toimii kansainvälisesti neljässätoista eri valtiossa. Erityisen suurta toiminta on etenkin Venäjällä sekä Baltian maissa, joissa Nesteellä on useita tankkausasemia. Yritys on vuosien saatossa kasvanut Suomen suurimmaksi huoltoasemaketjuksi. Huhtikuussa 2005 Nesteestä tuli pörssiyhtiö, kun se listattiin Helsingin pörssiin. Yrityksen nimissä on nykyään myös Suomen suurin autoiluun liittyvä Neste Rally Finland. Kyseinen kisa kuuluu rallin MM-sarjaan ja tunnettiin aikaisemmin Suomen rallina.

Päivittäistavarakaupan jättiläinen Kesko

Vuonna 1940 perustettu tukku- ja vähittäiskauppaan keskittynyt Kesko oyj on Suomen suurimpien yritysten listalla kolmantena. Alkunsa yritys sai neljän maakunnallisen tukkuliikkeen yhdistyttyä. Historiansa aikana Kesko on kasvattanut markkina-asemaansa Suomessa etenkin ostamalla muita vähittäiskauppaa harjoittavia toimijoita. Keskon omistukseen on kuulunut muun muassa Anttila, Intersport sekä Musta Pörssi.

Vuonna 2015 yritys teki merkittävän siirron, kun se osti Suomen Lähikauppa oy:n kokonaisuudessaan ja kasvatti näin osuuttaan etenkin pienten lähikauppojen osalta. Nykyisin Kesko toimii kolmella eri alalla. Näistä päivittäistavarakauppa on Keskolle suurin ja sen alaan kuuluu muun muassa K-kaupat, Siwat sekä Valintatalot. Kesko harjoittaa toimintaa myös rauta- ja erikoiskaupan alalla, jolla Suomessa tunnetuin lienee perinteinen K-Rauta sekä uudistettu Rautia. Näiden ohella Kesko harjoittaa toimintaa auto- ja konekaupassa. K-Auto toimii autojen vähittäiskaupassa. Konekesko puolestaan keskittyy erilaisten suurten koneiden maahantuontiin sekä kauppaan.

Puuteollisuuden jätit Stora Enso sekä UPM-Kymmene

Liikevaihdoltaan suurimpien yritysten listalla sijalla neljä sekä viisi ovat paperin ja selluloosan valmistukseen erikoistuneet Stora Enso oyj (neljäs) sekä UPM-Kymmene (viides). Suomalais-ruotsalainen Stora Enso on kuulunut vuosien saatossa maailman suurimpiin painopaperin valmistajiin sekä metsäteollisuusyrityksiin. Stora Enso on listattu sekä Tukholman että Helsingin pörsseihin. Nykymuotoinen Stora Enso sai alkunsa vuonna 1998, kun ruotsalainen Stora Ab sekä suomalainen Enso oyj yhdistyivät.

Myös toinen samalla alalla toimiva suomalainen suuryritys UPM-Kymmene sai alkunsa pienempien yritysten fuusioitumisen myötä vuonna 1996. Yrityksen toiminta voidaan jakaa kuuteen liiketoiminta-alueeseen. Päätuotteina tunnetun sellun sekä erilaisten paperituotteiden valmistamisen rinnalle on noussut muun muassa jalostetut puutuotteet, tarramateriaalit sekä biodiesel. Puupohjaisten tuotteiden jalostamisen ohella UPM-Kymmene on Suomessa merkittävä metsän omistaja. Tämä metsäteollisuusyritys on niin ikään listattu Helsingin pörssiin.

Innovatiivinen KONE

Suurimpien suomalaisten yritysten listalla sijalle viisi pääsee kansainvälisesti menestynyt sekä arvostettu metalliteollisuuden alalla toimiva KONE oyj. Tämän hissien, liukuportaiden sekä liukuovien valmistamiseen keskittyvän yrityksen juuret juontavat aina vuoteen 1910. Tuotteiden valmistamisen ohella KONE tarjoaa palveluita myös tuotteiden nykyaikaistamiseen sekä kunnossapitoon. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa erilaisia valvonta- sekä ohjausjärjestelmiä. Yrityksen pääkonttori on toiminut kautta historian Suomessa.

Nykyisin yrityksen hallinnollinen rakennus, Kone Building -nimellä tunnettu konttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. Rakennus on yksi pääkaupunkiseudun korkeimmista sekä yksi Espoon tunnetuimmista maamerkeistä. Yrityksen pääkonttorina toimii edelleen Munkkiniemen vanha kartano. Toimintavuosiensa aikana yritys on tehnyt merkittävää tuotekehitystä erityisesti hissitekniikan sekä korkean rakentamisen parissa. Hissien puolella yrityksen innovatiivisuus on vienyt alan kehitystä huomattavasti eteenpäin. Yksi suurimmista alaa mullistavista innovaatioista on konehuoneeton hissikonsepti sekä vastapainoton hissi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *