Talouden käsitteet haltuun

Talouden käsitteet haltuun

Oman talouden hallinta on yksi tärkeimmistä kansalaistaidoista. Harva kuitenkaan sitä oppii kotona tai edes koulussa, vaan havahtuu todellisuuteen esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän saadessaan. Talousuutiset kuulostavat silkalta heprealta, ja sellaiset termit, kuten inflaatio ja sijoituskorko, saavat katseen lasittumaan. Nämä ovat kuitenkin asioita, joista jokaisen tulisi olla selvillä.

Suuret tapahtumat maailman taloudessa, kuten vuoden 2008 pankkikriisi, vaikuttavat jokaiseen ihmiseen. Taantuma ei tule koskaan yllättäen, mutta jo pelkkiä uutisia seuraamalla saa tietoa tulevista tapahtumista ja osaa varautua talouden heilahteluihin.

Taloustiedon käsitteet tuntuvat monille kaukaisilta. Inflaatio, osakesalkku ja osingot vaikuttavat asioilta, joilla ei ole merkitystä omaan elämään. Ne ovat tuttuja uutisista, mutta eivät arjesta. Näin ei pitäisi olla, sillä oman talouden hallinta alkaa perustietojen omaksumisesta.

Tietotekniikan kehittyminen on tuonut talouteen uuden ulottuvuuden ja jokaisen tulisi päivittää omat tietonsa esimerkiksi sijoittamisen ja lainanottamisen suhteen. Tavalliselle ihmiselle talous aukenee parhaiten esimerkkien avulla, jolloin haasteellisetkin termit tulevat tutuiksi. Taloutta ei tehdä vain uutisotsikoissa, vaan tavallisten ihmisten olohuoneissa.

Päivitä tietosi nykyaikaan

Koulun taloustiedon opetus on keskittynyt hyvin pitkälti valtion talouden ymmärtämiseen, ja oman talouden hallinta jää pienemmälle huomiolle. Talousasioiden neuvominen voi tuntua vanhemmista vaikealta, sillä toimintaympäristö on muuttunut ratkaisevasti viime vuosikymmenien aikana. Asiat hoidetaan nykyisin sähköisesti, ja jokaisen oletetaan hankkivan tietoa asioista itse. Lähes jokainen suomalainen on tietoinen siitä, että pankkitilille kerätyt säästöt kannattaa sijoittaa, mutta mihin? Aiemmin pankkiin saattoi mennä ilman ajanvarausta, mutta sen sijaan nykyisin asiakkaat ohjataan ensisijaisesti nettipankkiin ja vasta sitten asiakaspalveluun.

Verkkopankkien lisäksi esimerkiksi verkkokaupat ja teleoperaattorien kanssa tehdyt sopimukset ovat uusia asioita vanhemman sukupolven edustajille. Uudenlaisista kaupankäynnin muodoista ja esimerkiksi netin pikalainoista tulisi oppia perusteet ennen sopimuksen tekemistä.

Jokainen voi opiskella taloutta itsekin. Netti on pullollaan erilaisia vlogeja ja seminaareja liittyen asiaan, ja monilla paikkakunnilla on tarjolla talousasioiden hallintaa selvittäviä kursseja. Oman budjetin laatiminen pidemmälle aikavälille auttaa ymmärtämään menoja ja tuloja, ja se on hyvä alku talouden hallinnan perusteille.

Miten sijoitan?

Osakesijoittaminen voi tuntua pelottavalta ja liian riskaabelilta. Mitä, jos menetän kaikki rahani? Mistä tiedän, mihin sijoitan rahani? Suomessa sijoitetaan huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa. Sijoittamisesta kiinnostuneen kannattaa hankkia itselleen riittävä tietopaketti seuraamalla tunnetuimpia talousjulkaisuja ja -seurantoja. Rahaa ei tule sijoittaa niin, että sen menetyksestä kärsii koko talous. Sijoitetut rahat voivat olla säästöjä pahan päivän varalle, joiden toivotaan kasvavan pottina. Sijoittaja joutuu punnitsemaan riskejä ja sitä, kuinka pitkäksi ajaksi hän on valmis sijoittamaan.

Pidemmällä aikavälillä sijoittaminen on yleensä kannattavampaa kuin lyhyen aikavälin sijoitukset. Lyhyellä aikavälillä osakkeet voivat heilahdella rajusti, kun taas pidemmällä aikavälillä on suurempi mahdollisuus tienata rahaa nousevista osakkeista. Monesti sijoittajalla on mielessä yrityksiä, joihin hän ajattelee panostavansa. Ennen osakkeiden ostamista tulee tutustua kyseisen yrityksen tilanteeseen ja kuunnella asiantuntijoita. Jos jokin asia tuntuu epäselvältä, se tulee selvittää tai olla sijoittamatta ollenkaan. Jos sijoitusten tekeminen tuntuu monimutkaiselta prosessilta, kannattaa ottaa yhteyttä sijoitusasiantuntijaan.

Osake- vai rahastosijoittaminen?

Rahastosijoittaminen on helppo vaihtoehto niille, jotka eivät itse ole kiinnostuneita tutkimaan sijoitusmaailman koukeroita ja seuraamaan sijoitusten kehitystä. Rahastosijoittamisessa asiakas valitsee itselleen sopivan sijoitusrahaston, ja sijoittavat hoitavat loput. Sopivia rahastoja voi kysyä esimerkiksi omasta pankista. Rahastosalkku on hajautettu useisiin eri osakkeisiin ja näin niissä on pieni riski suuriin pudotuksiin. Rahastosijoittamisessa suurien voittojen tavoitteleminen on hankalampaa kuin osakesijoittamisessa. Rahastosalkku on hyvä tapa laittaa tilillä makaavat rahat poikimaan pieniä voittoja ilman vaivannäköä.

Monet sijoittamisesta kiinnostuneet haluavat valita itse tai sijoitusneuvojan avustuksella sijoituskohteet. Tällöin osakkeita voi ostaa omien kiinnostuksen kohteiden mukaan, ja osakeomistajalla on myös vaikutusmahdollisuuksia yrityksen toimintaan. Osakemyyntivoittojen lisäksi sijoittaja saattaa saada osinkotuloja yritykseltä. Osakesijoittajan tulee olla perillä taloudellisesta tilanteesta ja seurata omien sijoitusten kehittymistä. Muutokset ovat nopeita, ja sijoitusneuvojien vihjeet saattavat saada aikaan suuria muutoksia pörssissä. Osakemarkkinoilla ei kannata tehdä pieniä sijoituksia kulujen vuoksi, tämän vuoksi sijoittajan tulee osata arvioida myyntivoittojen ja kulujen oikeaa suhdetta sijoitusta tehdessään.

Aloittelevan sijoittajan ABC

Sijoittamisesta kiinnostuneen tärkein väline on tieto, ja toiseksi tärkein on asiantunteva sijoitusasiantuntija. Vihjeet leviävät piireissä jo ennen osakekaupassa näkyviä muutoksia, ja oikeaan aikaan myyminen ja ostaminen on kaiken perusta. Sijoittaminen on vaikeaa, ja jokaisen siihen ryhtyvän on sopeuduttava sijoitusmaailman nopeisiin muutoksiin, joihin ei aina löydy selvää syytä. Huolimatta hyvistä tiedoista, moni alan asiantuntijakin häviää osakekaupoissa. Sijoitusmaailmassa on pysyttävä omassa suunnitelmassaan, vaikka ympärillä tapahtuu koko ajan. Pitkäaikainen sijoitus nousee ja laskee, ja osakesalkkua rakennetaan rauhallisesti ajan kanssa.

Miksi naisten kannattaa sijoittaa?

Naiset karttavat miehiä herkemmin riskien ottamista. Perinteisesti naiset ovat huolehtineet kodista ja miehet raha-asioista. Naiset sijoittavat edelleen huomattavasti vähemmän kuin miehet, vaikka juuri pienipalkkaisten naisten tulisi sijoittaa eläkepäivien varalle. Sijoituksen voi räätälöidä oman taloudellisen tilanteen mukaan, kuukausittain palkasta voidaan siirtää summa rahastosalkkuun, jossa se kasvaa pientä korkoa. Sijoittaa voi itsensä lisäksi esimerkiksi lastenlapsia ajatellen, ja tällöin turha tavaralahja korvautuu satsauksella lasten tulevaisuuteen. Jos sijoitusmaailma tuntuu vieraalta, sen opettelun voi ja kannattaa aloittaa seuraamalla talousuutisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *