Säästäminen – sinun eläkkeesi

Säästäminen – sinun eläkkeesi

Säästäminen ja nimenomaan osakesijoittaminen on ollut tapetilla koko 2010-luvun, eikä ihme. Monet vuonna 2000 syntyneet ja juuri 18 täyttävät nuoret ovat alkaneet tajuamaan, että eläkkeestä maksetut palkkiot eivät välttämättä riitä korvaamaan loppuelämän kuluja. Pienellä eläkkeellä tulee valtaosa suomalaisista toimeen, mutta tämä on siltikin ns. pennin venyttämistä, eikä missään nimessä kovin stressittömältä tuntuvaa elämää.

Paljon on esitetty laskelmia, jossa matalariskisillä rahoitusinstrumenteillä olisi mahdollisuus tehdä huomattavasti suurempaa tiliä itselleen eläkettä varten, ilman että tästä joutuu kaikenmaailman eläkeyhtiöille maksamaan erilaisia maksuja kuukaudesta toiseen. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa yksityisyrittäjän YEL-maksut, jotka eivät onneksi ole pakollisia. Henkilö joka toimii yrittäjänä ja tienaa n. 30 000€ vuodessa, joutuu maksamaan lähes 5000€ yrittäjän eläkemaksuja, eli YEL:iä. Tämä on yli 400€ kuussa palkasta, joka ei todennäköisesti kovin paljoa yli 2000€ ole. Ai niin, eläkkeesi koko on muuten 1300€ kuussa, kun maksat tämän verran koko elämäsi YEL-maksuja. Mikäli elät 100-vuotiaaksi, olet saanut “tienattua” takaisin nuo rahat joita olet eläkeyhtiöille maksanut.

On siis sanomattakin selvää, että siinä missä osakemarkkinat eivät välttämättä tuota eläkeyhtiöiden tarjoamaa turvaa taustalleen, ovat ne ehdottomasti tutkimisen arvoisia instrumentteja pahan päivän varalle, samoin kuin muutkin lisäeläkkeen säästämisen mahdollistavat instrumentit.

Osakkeet ja finanssikriisi

Sykleissä tapahtuva finanssikriisi on eläkesijoittajan pahin painajainen. Vaikka laittaisit eläkerahasi työuran aikana sijoituksiin, ei ole takeita sille, että kun eläkepäiväsi koittaa, pääset nauttimaan säästetyistä rahoista.

Finanssikriisi on iskenyt markkinoille keskimäärin 10-12 vuoden välein, markkinoiden ollessa ns. “all time high” lukemissa. Tarkkaa sykliä ei edes Warren Buffet osaa ennustaa, mutta yleismaallisesti tuo 10 vuotta on tukeva nyrkkisääntö ollut tähänkin asti. Finanssikriisissä ei sinänsä ole mitään pelättävää, sillä se on sijoittajalle hyvä paikka ostaa alennuksella hyviä yrityksiä, jotka 10 vuoden sisään ovat taas moninkertaistaneet arvonsa. Eläkesäästäjälle tämä ei välttämättä ole kovin hyvä juttu, sillä kuvitellaan seuraavanlainen tilanne:

Pertti on säästänyt 400€ kuussa matalariskisiin sijoitusrahastoihin koko työuransa ajan. Pertti on onnistunut kartuttamaan mittavan omaisuuden, joka on hyvin hajautettu erilaisiin rahastoihin. Pertti täyttää juuri 63 vuotta ja viettää viimeistä työpäiväänsä ennen eläkkeen alkamista, kun maailmalta kuuluu kummia. Finanssikriisi. Osakkeet sukeltavat ja pörssikurssit vilkkuvat punaista. Pertin hyvin hajautettu salkkukin ottaa osumaa ja tappiota tulee n. 20%. Tavalliselle säästäjälle tämä ei olisi kovinkaan suuri katastrofi, sillä hänellä olisi aikaa odottaa syklin uusiutumista ja arvojen nousua, mutta Pertillä alkoi vasta eläkepäivät. Pertti joutuu nyt pahimmassa tapauksessa odottamaan 10 vuotta, ennen kuin hänen sijoituksensa ovat taas siedettävässä tilassa. Eli lyhyesti: Eläkkeelle jäävien ihmisten kyky odottaa ei varsinaisesti ole kovin suuri, kun ikää alkaa olemaan mittarissa jo reilusti yli 60 vuotta ja palkkatuloja ei enää työpaikalta tule.

sijoitusneuvoja

Sijoitus pelialaan

Ihmiset jotka etsivät matalariskistä sijoituskohdetta, usein törmäävät suosituksissa iGaming-alaan. iGaming-ala käsittää siis netticasinoita ja rahapelejä, jotka ovat olleet suosiossa perustamisestaan lähtien, eli kymmeniä vuosia. Oli kyseessä maailmanlaajuinen lama tai noususuhdanteet, ihmiset ovat aikojemme alusta asti pelanneet ja hakeneet jännitystä uhkapelien parista. Tämä ala on siis siitä harvinainen, ettei se koe yleensä suuria heilahteluita, oli tilanne markkinoilla tai yleisessä taloustilanteessa sitten mikä tahansa.

tilastot

Sijoitus itseesi

Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin sijoitus itseesi sekä perheesi tulevaisuuteen – aloita siis sijoittaminen nyt! Sijoitussuunnitelmat on hyvä tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä mitä nopeammin pystyt aloittamaan, sen nopeammin pääset nauttimaan “korkoa korolle” -ilmiön tuomista mahdollisuuksista. Ammattisijoittajan vinkit aloittelijoille ovat hyvin selvät: “Paras tapa aloittaa sijoittaminen on aloittaa sijoittaminen heti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *